Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


10 milliárd forint az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére

2016.01.03

Turisztikai non-profit szervezetek részére 10 milliárd forintos keretösszeggel, „Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése” címmel jelent meg pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében

 

A pályázat célja hazánk természeti kincseinek és ember alkotta értékeinek aktív és ökoturisztikai szemléletű bemutatása.

 

A Bejárható Magyarország Program legfőbb célkitűzése az ország minél részletesebb turisztikai megismertetése minden korosztállyal, aktív szabadidős sporttevékenységeken keresztül. Ennek alapját a különféle környezetkímélő szabadidős tevékenységekre alapozott 5 bejárási lehetőség (járásmód) biztosítja: a természetjárás, a kerékpározás, a lovaglás, a vitorlázás és a túrakenuzás, amelyek szinte minden célcsoport számára biztosítani tudják az ország megismerhetővé, bejárhatóvá tételét, hiszen földrajzi adottságaink alapján valamennyi „járásmód” biztonságosan elsajátítható, és különleges erőfeszítések nélkül megvalósítható.

 

A pályázati felhívás a gyalogos, a kerékpáros (EuroVelo), a lovas, a vitorlás és a kenus útvonalakra terjed ki.

 

A tematikus útvonal minden elemét – vonatkozzon ez a nyomvonal jelzésére, a szolgáltatásokra, a kulturális kínálatra – egységes arculattal javasolt fejleszteni annak érdekében, hogy piacképes turisztikai termékké válhasson.

 

A pályázók minimum 200 millió, maximum 2 milliárd forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a Bejárható Magyarország Program bejárási módjainak megfelelő útvonalak és megállópontok/állomáshelyek kialakítására (például lovas megállópontok, vízi megállóhelyek, kikötők, kerékpárforgalmi létesítmények, turistaházak).

 

A felhívás keretében önállóan nem támogatható, de a válaszható kapcsolódó tevékenységek között szerepel az attrakciók közvetlen környezetének fejlesztése, a fejlesztendő épület vagy eszköz energiahatékony működését javító beruházás, illetve megújuló energiaforrások felhasználása.

 

Támogatható továbbá marketingtevékenység, információs anyagok készítése, az útvonalak tematikájához illeszkedő ajándéktárgyak kereskedelméhez szükséges infrastruktúra (például bolthelyiség), vendéglátó egységek (így akár kávézó, étterem, vagy büfé helyiség) kialakítása, fejlesztése. Lehetőség van a fogyatékos emberek fogadásának megfelelő szolgáltatások kialakítására is.

 

A felhívásra támogatási kérelmeket 2016. február 8-ától lehet benyújtani.