Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áprilisban startol a NER300 program újabb pályázati felhívása

2013.03.08

Az Európai Bizottság áprilisban teszi közzé a NER300 program második pályázati felhívását. A programban a szén-dioxid környezetvédelmi szempontból biztonságos leválasztására és geológiai tárolására, a megújuló energiaforrások hasznosítására irányuló innovatív technológiák demonstrációs projektjeit támogatja az Európai Unió. A legutóbbi kiírás magyar sikerrel zárult. A pályázati felhívás és további részletek 2013. április 3-tól lesznek elérhetőek az Európai Bizottság tematikus oldalán.

Az előzetes értesítésnek köszönhetően a tagállamok időben megkezdhetik projektjeik pályázati előkészítését. Az uniós társfinanszírozásban megvalósítandó beruházások anyagainak hiánytalan beküldésére a hivatalos kihirdetést követő három hónapban lesz lehetőség. Az Európai Bizottság várhatóan 2014 nyarán hoz döntést az újabb pályázat nyertes projektjeiről.
Tavaly decemberben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai közreműködésével benyújtott magyar projekt nyert 39,3 millió euró (mintegy 11 milliárd forint) támogatást a NER300 pályázaton. Az EU-FIRE és Mannvit Kft. által alapított EGS Hungary Konzorcium új típusú geotermikus erőművének létesítésével egy nemzetközi szinten is kiemelt jelentőségű innovatív fejlesztés valósulhat meg az alföldi régióban. A magyar pályázatot a benyújtott 34 megújuló energia projekt közül választotta ki az Európai Bizottság