Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Idén 6 milliárd forint jut az építőipari vállalkozások modernizációjára

2019.01.22

Tovább folytatódik az építőipari vállalkozások modernizációját támogató program, amelyre 2019-ben hatmilliárd forint jut. Az ezt támogató kiírás várhatóan februárban jelenik meg a kormány honlapján.

Az építőipari vállalkozások fejlesztésére 2018-ban 16 milliárd forintot ítéltek oda két kiírás keretében. Egyedi kérelmek alapján a 10 és 250 fős vállalatok jelentkezhettek a kivitelezői és tervezői szektorból, a támogatást elsősorban gépek, eszközök beszerzésére lehetett fordítani, de szoftverek vásárlása is támogatható. 2018-ban 322 kérelem érkezett be a kiírásokra, amelyek közül több mint 170-et támogatnak. A pályázat alapvető feltételei 2019-ben sem változnak, azonban a tervek között szerepel, hogy olyan komplex támogatási kérelmet is befogadjanak, amely teljes értéklánc-szemlélet mentén, akár több, egymás munkájára építő vállalat számára együttesen nyújt segítséget modernebb technológiák alkalmazásához. Emellett jövőre is fennmarad az a lehetőség, hogy a támogatási összegekből beruházásmenedzsment képzés is finanszírozható legyen.

A támogatás biztosításának várható hatása, hogy az építőipar vállalatszerkezete is átalakul, ugyanis jelentős számú a 4-6 vagy 6-9 dolgozóval működő vállalkozás Magyarországon.