Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Így kaphatnak uniós pénzt jövőre a nagyvállalatok

2015.12.18

Jövőre csak olyan projektekre kaphatnak uniós pénzt a nagyvállalatok, amelyek a kis- és középvállalkozók számára közvetlen előnyökkel járnak. Hazai forrásból pedig 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást irányozott elő nekik a kormány.

 

Nem maradnak támogatás nélkül 2016-ban a nagyvállalatok, nemcsak hazai, de uniós forrásokat is címzett nekik a kormány. Miközben ebben az évben 3 milliárd forintot különítettek el a nagy cégeknek a hazai költségvetésből, jövőre már 15 milliárd forintot tartalmaz a büdzsé Nagyvállalatok beuházási támogatása című sora.

 

Mint a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, a kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseinek egyik fő eleme az újraiparosítás, az iparfejlesztés. Ennek megvalósítása érdekében szükséges támogatni a tőkehiányos nagyvállalatok beruházásait. Kizárólag olyan fejlesztésekről lehet szó amelyek jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság, de főleg a feldolgozóipar növekedéséhez, illetve a foglalkoztatás bővüléséhez. Ugyanakkor az ehhez hasonló, de uniós pénzből támogatott kapacitásbővítő fejlesztések pályázati felhívásainak nem célcsoportjai és kedvezményezettjei a nagyvállalatok.

 

Ez nem jelenti azt, hogy a cégek közösségi támogatás nélkül maradnak. A 2014–2020-as uniós fejlesztési időszak programjai tartalmaznak pályázati lehetőségeket a nagyvállalatok számára is. Fontos azonban tudni, hogy a támogatás feltételei megváltoztak. Nagyvállalat termelő beruházása olyan, kis- és középvállalkozásokkal együttműködve végzett tevékenységek esetében támogatható, amelyek a kivállalkozói szektor számára közvetlen előnyökkel járnak – tudtuk meg a szaktárcától. Ilyenek a beszállítói integrátorok, a logisztikai központok, az ipari parkok és a klaszterek. A kedvezményezett tehát lehet nagyvállalat, a fejlesztés eredményeként kialakított szolgáltatásokat és termékeket azonban csak kedvezményesen adhatja, és bizonyítania kell, hogy a fejlesztés közvetlenül előnyös a betelepült kis- és középvállalkozások számára. Még nem tudni pontosan, hogy 2016-ban mennyi uniós támogatásra pályázhatnak a nagyvállalatok, mert ezt az összeget a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program december végén megjelenő, jövő évi fejlesztési kerete tartalmazza majd.

 

Az idén kiírt és hamarosan megjelenő felhívások közül a nagyobb cégek indulhatnak a vállalatok K+F-tevékenységének támogatása című pályázaton, ahol 50 milliárd forint érhető el összesen, s a cél új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, továbbá ezek prototípusainak kifejlesztése. A vállalkozások, kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények közötti fenntartható, stratégiai együttműködések ösztönzésére ugyancsak 50 milliárd forint van. Ezek a pályázatok már nyitva vannak. Ígéret van még egyre, amely Beszállítói integrátorok és beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása címen fut majd, s a közeljövőben írják ki.