Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Innováció a fókuszban 2014-2020

2014.08.22

Bár már mindenki feszülten várja a 2014-2020-as pályázati rendszer rajtját, egyelőre a felkészülésé a főszerep. Úgy tűnik, hogy október közepén valóban elindulhatnak az új kiírások, és túl vagyunk egy fontos mérföldkövön, az Operatív Programok benyújtásán is, de még nagyon sok a kérdés és a bizonytalanság. Ugyanakkor azt már minden vállalkozás megtanulhatta, hogy a végső pályázati kiírások megjelenését felkészületlenül várni egyenlő a kapkodással, csalódással és a várakozásoktól sokszor messze elmaradó forrásbevonási lehetőségtől.

Várhatóan október 15-én jelennek meg az új kiírások, vélhetően először - a már korábbról is ismert - kisebb összegű eszközbeszerzést, technológiafejlesztést támogatók, majd év végére, jövő év első negyedévének végére kerülhet meghirdetésre minden pályázat. A pályázatoknak természetesen továbbra is lesz társadalmi egyeztetése, így már korábban konkrét tervezeteket láthatunk.
Ugyanakkor kulcskérdés lesz a források megfelelő felhasználása is. Bár önmagában a GINOP keretösszege közel háromszorosra nőtt a GOP-hoz viszonyítva, ebben sok az új elem: foglalkoztatási projektek, turisztikai fejlesztések, vállalati energetika. Jelentős forrásbővülést a pénzügyi eszközöknél (visszatérítendő támogatások) és a K+F+I területen fedezhetünk fel, ugyanakkor például a hagyományos, technológiafejlesztést célzó keretek számottevően nem bővültek.
Innováció a fókuszban
Már évek óta arra biztatjuk Ügyfeleinket, hogy innovatív fejlesztésekben, kutatás-fejlesztést igénylő projektekben, együttműködésekben gondolkozzanak, mert a következő időszakban az Európai Unió elsősorban ezen a területen kívánja a cégek globális versenyképességét erősíteni. Különösen igaz ez a nagyvállalatokra. K+F+I-ben mindenképp jut jó feltételekkel támogatás ezen cégeknek, míg eszközbeszerzésre, ingatlanépítésre csak kiemelt ágazatokban és egyedi kritériumok teljesítése esetén lesz erre lehetőség. Az innovációra rendelkezésre álló pénzügyi keretek lehetővé teszik a nagyobb összegű és arányú támogatásokat, ami szintén fontos szempont ezen pályázói kör számára. Több nagyvállalat jelezte, hogy kutatási projekteknél a pályázatoknál megszokott 24 hónapnál hosszabb megvalósítási ciklus a jellemző, amit jó lenne, ha a támogatási rendszer is támogatna.
Új megoldások a pénzügyi eszközök között
Talán a következő finanszírozási ciklus legnagyobb kihívása a pénzügyi eszközök hatékony és eredményes felhasználási formáinak a kialakítása lesz. Jelenleg ami biztosan elmondható, hogy még semmi sem biztos. A közel 700 milliárd forint akár garancia, mikrohitel, kockázati tőke formájában is testet ölthet, de úgy tűnik, hogy az előző időszakban is felhasznált 200 milliárd forintos keretösszegnél ezen termékek többet nem tudnak felszívni. Figyelembe véve, hogy ekkora visszatérítendő támogatással mekkora beruházási aktivitást lehet generálni, különösen fontos lenne, hogy jó ötletek valósuljanak meg. Valószínűleg sok kombinált termék lesz (vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatás együtt) és például van olyan elképzelés is, mely szerint olyan hitelt kaphatnak a pályázók, ami aztán átalakulhat vissza nem térítendő támogatássá a megadott feltételek teljesülése esetén.
Kérdéses pontok
Sok érzékeny határ kijelölése még várat magára, ami a vidékfejlesztés és agrárszektor GINOP forrásból történő támogathatóságát befolyásolja, és a gazdaságfejlesztési kérdésekben sem teljesen pontos még a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a GINOP szerepének meghatározása. Ugyanakkor az egyértelmű, hogy a Közép-magyarországi Régióban megvalósuló fejlesztéseket csak nagyon minimálisan támogathat a GINOP és ilyen esetekben is alapfeltétel, hogy a projekt hatása döntően a konvergencia régióban jelentkezzen.
Mit jelent ez a vállalkozások szempontjából?
Már nagyon régóta várja mindenki az új kiírásokat és bár még mindig távolinak tűnik az október, a konkrét teendők szintjén igazából már alig van idő. Amit mi javaslunk:
A legjobb feltételek továbbra is ezen kiírásokban lesznek. Még nem késő felmérni a vállalkozások innovációs kapacitásait, folyamatait és felhasználni, beépíteni mások korábbi tapasztalatait.
Projektgenerálás
Nyilván mindig a végső pályázati kiírás határozza meg a benyújtható projektek pontos jellemzőit. De ha már átgondolt tervekkel bír a 2014-2016-os fejlesztések tekintetében a meghirdetések időpontjára, sokkal gyorsabban azonosíthatóak a megfelelő pályázati lehetőségek és végezhetőek el a szükséges kisebb korrekciók.
Információgyűjtés és véleményezés
A legizgalmasabb időszakhoz érkeztünk: az Operatív Programokról folyik a tárgyalás és készülnek a konkrét pályázati kiírások: gyakorlatilag a következő 3-4 hónapban dől el, hogy a cégünk projektjei milyen feltételekkel kaphatnak támogatást.
Munkatársaink személyesen is segítik az Önt! Kérjük, keressen minket!