Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közvetlen brüsszeli források KKV-knak!

2014.02.27

A mostanában sokat emlegetett Horizon 2020 KKV-kat célzó támogatási forrásai 2014. március 3-tól érhetők el.

Közel 80 milliárd eurós kerettel indult a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra vonatkozó Horizon 2020, az EU kutatási és innovációs keretprogramja. A keretprogram a kontinens globális versenyképességének növelését célozza, fő célja innovatív termékek és szolgáltatások létrehozása, a tudományos áttörések üzleti lehetőségekké alakítása révén, vagyis a kutatástól a piacig tartó innovációs láncok megteremtése.
 
2014-től a KKV-k önállóan is pályázhatnak közvetlen brüsszeli támogatásokra a H2020 keretében.
A KKV eszköz költségvetése az idei évre nagyjából 251 millió euró, míg 2015-re 264 millió euró lesz. A H2020 program KKV-kat támogató eszköze a nagykockázatú, de innovatív ötlettel és/vagy magas innovációs potenciállal bíró nemzetközileg is érdekelt KKV-k pénzügyi szükségleteit célozza meg. Cél, hogy a vállalatokat új piacokhoz, erőteljesebb növekedéshez és magasabb megtérüléshez segítsék.
Az eszköz lényege: az ötlettől a piacig tartó innovációs életciklus 3 szakaszban + coaching & mentoring szolgáltatás.
 
 Az 1. fázis célja az innovatív projektötlet/koncepció megvalósíthatóságának vizsgálata, melynek eredményeképp részletes üzleti tervvel nyílik lehetőség a 2. fázisban való részvételre.
 
 A 2. fázisnak nem előfeltétele az elsőn való indulás, vagyis lehet egyből a második fázisra pályázni. Ehhez azonban kiforrott koncepcióval és részletes, az 1. fázis elérendő eredményeként is helytálló üzleti tervvel kell már rendelkezni. A 2. fázis célja, hogy piacra kész termék/szolgáltatás/folyamat szülessen, valamint egy „piacra lépési” tervvel rendelkezzen a vállalkozás.
 
 A 3. fázis nem közvetlen támogatás formájában segíti az innovatív KKV-k piaci részvételét, hanem pl. befektetőkkel való találkozók, közös platformok kialakításával és pénzügyi eszközök igénybevételének lehetőségével.
 
 
A költségvetésből idén 11, míg jövőre 13 specifikus témakörben lehet támogatásra pályázni pl. az ICT, nanotechnológia, biotechnológia, űrkutatás, öko-innováció, alacsony szén-dioxid kibocsátás, öko-innovatív élelmiszertermelés- és feldolgozás, közlekedés, klinikai kutatások – biomarkerek szektorokban.
 
Fókuszban: 50 ezer euró támogatás az innovatív ötletek és koncepciók kidolgozására
 
A fent említett 1. fázis során tehát a pályázóknak megvalósíthatósági tanulmánnyal kell alátámasztani az innovatív ötlet/koncepció technológiai és gazdasági életképességét, valamint azt, hogy figyelemre méltó újdonsággal járul hozzá az adott iparág és a kontinens fejlődéséhez. A támogatás összege fix 50 ezer euró, 70%-os támogatásintenzitás mellett. A projekt megvalósítása nagyjából 6 hónapot ölelhet fel, jelentkezni 2014. március 1-től, december 17-ig lehet. A konstrukció értékelési határnapokat is meghatároz, a beérkező javaslatokat első körben 2014. június 18-án, majd 2014. szeptember 24-én értékelik és rangsorolják. Az értékelés a határnapokat követő 2 hónapon belül megtörténik, míg a Támogatási Szerződés megkötésére a pozitív értesítést követő egy hónapon belül kerül sor, így akár már 2014. szeptemberben elkezdődhet a megvalósítás.