Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vállalkozók, figyelem! - fontos pályázati információk

2014.09.02

Az élelmiszeripari feldolgozás támogatásában az Európai Unióban példátlan eredményt sikerült elérnie a magyar tárgyalódelegációnak a 2014-2020-as ciklusra vonatkozóan, a kkv-knak visszatérítendő támogatásokra kell felkészülnie, a szálláshely- és wellness fejlesztéseknél pedig kizárólag ilyen konstrukciókban juthatnak pénzhez a pályázók - többek között ezekről beszélt az 52. MKT Közgazdász Vándorgyűlés keretében tartott előadásában Dányi Gábor.

A Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy a tárca arra törekszik: október második felében be tudják nyújtani a végleges Operatív Programokat a Bizottságnak, és azokat fogadja el Brüsszel az év végéig. Ebből következően tehát ősszel lehet már néhány pályázati felhívás (elfogadott OP-k nélkül is), de mivel ezeknél a magyar költségvetés futja a kockázatot, így az igazi "pályázati roham" majd csak téltől várható.
 
Dányi Gábor előadásában a minap a Bizottsággal aláírt Partnerségi Megállapodáshoz vezető utat, illetve a főbb vitapontokat és (kompromisszumos) eredményeket ismertette.
 
Ezek voltak a fő vitapontok
 
  Élelmiszeripari feldolgozás támogathatósága. Ebben a témában a magyar érdek az volt, hogy ne csak az agrárforrásokból finanszírozhassunk 2014-2020 között élelmiszeripari beruházásokat (ANNEX I.), mivel ezek a források szűkösek lettek volna. Emiatt szeretett volna a magyar fél a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból is (GINOP) forrásokat szerezni. Dányi szerint ez nagy vita volt és az EU28 körében példa nélküli eredménnyel zárult, hiszen a Bizottság belement, hogy az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) mellett az ERFA-ból finanszírozott GINOP-ból is fordíthatunk forrásokat ilyen célokra, igaz legfeljebb 300 milliárd forintig. Az eredmény tehát az, hogy azok a cégek is pályázhatnak mezőgazdasági feldolgozóipari fejlesztésekre, amelyek árbevételén belül 50% alatti a tényleges mezőgazdasági tevékenységhez köthető bevétel. Dányi jelzése szerint ez példa nélküli az EU28 országok között.
 
  A TEN-T hálózaton kívüli (IKOP-ból ráhordó) utak és helyi utak (TOP-ból) is támogathatók lesznek 2014-2020-ban, azaz például a megyeszékhelyek elérhetősége is jelentősen javul a brüsszeli engedmény hatására, hiszen egy mintegy 400 milliárdos összeg 15%-áig engedélyezte a Bizottság egy másik keret felhasználását is.
 
  A kkv-k támogathatósága kapcsán maradhat a vissza nem térítendő rész is, de el kellett fogadni azt, hogy új világ jön. Dányi jelzése szerint ez a téma volt a leghosszabb vita, mivel a Bizottság célja az volt, hogy a kkv vállalkozásoknak juttatandó összes támogatás kizárólag visszatérítendő legyen. A magyar fél azonban meggyőzte a Bizottságot arról, hogy magyar kkv-k pénzügyi helyzete (tőkeellátottsága) ezt nem teszi teljes mértékben lehetővé, így az lett a kompromisszum, hogy kombinált termékek lesznek. Így tehát olyan hitelkonstrukciókra kell számítani, amelynek egy részét nem kell visszafizetni. Példaként Dányi azt mondta: arra kell felkészülni, hogy,egy 100 milliós támogatásból 50 milliót nem kell visszafizetni, 50 milliót pedig pl. 2%-os kamattal kell visszafizetni. A pontos részleteket majd az Operatív Programokban fogják rögzíteni.
 
Ezek lettek a kompromisszumos megoldások
 
  A turisztikában a Bizottság régóta bírálta a szobaszám bővüléssel és a fürdőfejlesztésekkel kapcsolatos fejlesztéseket. Ehhez képest sikerült megtartani a GINOP-ban az önálló turisztikai prioritást (kb 100 milliárd forintnyi forrás), de cserébe mi abban engedtünk, hogy a kereskedelmi szálláshelyek és wellness létesítmények kizárólag visszatérítendő támogatásban részesülhetnek a jövőben.
 
  A Területfejlesztési Operatív Program kapcsán elfogadta a Bizottság, hogy a TOP végrehajtást nem Integrált Területi Beruházások keretében hajtjuk végre, de cserébe Magyarország elfogadta, hogy a megyei tervezés keretében járási szintre allokált előzetes tervezési forrásösszegeket feloldja (kormányhatározat módosítás folyamatban van).
 
A további menetrend
 
Dányi jelzése szerint a Partnerségi Megállapodás brüsszeli elfogadása alapján a következő időszak menetrendje ez lesz::
 
  • szeptember 11-én José Manuel Barroso bizottsági elnök és Orbán Viktor kormányfő Budapesten aláírja a Partnerségi Megállapodást,
  • az Operatív Programokat még "gyúrni kell", hiszen vannak még ún. blokkoló ügyek, illetve a Bizottságnak még több mint 1000 kifogása van az eddigi keretekkel 
  • a következő hetekben lezárják a blokkoló ügyeket
  • október második felében újabb társadalmi konzultációs kör indul az OP-k tartalmáról
 
cél, hogy az Operatív Programokról október végére lezáruljanak a tárgyalások a Bizottsággal és így idén év végéig a Bizottság is elfogadja azokat. Dányi megjegyzése szerint "pár héten belül ki fog derülni, hogy ennek van-e reális esélye".
 
Forrás: www.portfolio.hu